SKHRFonline


TBT – Tillbakablick i Rikshoppet

tbt_banner

 

Ur Rikshoppet Nr 1 februari 2014

Hängöron????

Kom att tänka på en lite kokompiskaninmisk grej från min tid som ”kaninälskare”

Jag kom i kontakt med kaniner via en 4h-gård, som jag blev medlem i sommaren 1998. Jag kommer ihåg att jag blev helt betagen i kaniner, som skuttade runt i sina burar, med öronen rakt upp i luften. Käkade gräs gjorde dom också, vilket jag tyckte var väldigt fascinerande, då jag trodde att kaniner bara åt maskrosblad. (visste inte så mycket om kaniner då, fast vi hade en kanin när jag var liten. han var kräsen och åt bara hö och maskrosblad, inte gräs och annan mat.)
Jag och mina kompisar lärde oss snabbt mer om dessa djur, och vi började hjälpa till med skötseln av kaninerna. 3 dagar i veckan spenderade vi med våra små djur, och alla hade sina favoriter bland dem.
Det komiska var, att alla ”våra” kaniner hade öronen uppåt, utom en hane, som hade ett öra uppåt och ett neråt. Vi funderade och fantiserade väldigt mycket på varför han såg ut så och någon la till och med fram en teori att han hade brutit sitt öra.

Så frågade vi ordföranden, som var ganska kunnig, och hon sa att Julius (som kaninen hette) var en korsning med en ras som heter vädur, och att dom ser ut sådär. Då hade vi fått svaret på våra frågor, och tänkte inte mer på det.

På hösten 2000 kom det en ny hane till 4H-gården. Vi blev ju helt chockade, för den här kaninen hade ju BÄGGE öronen neråt. Vi frågade då, hur i hela friden det kunde komma sej att den här kaninen såg ut på det sättet.
Vi fick då förklarat för oss, att kaniner kan ha öronen uppåt, öronen neråt, eller ena uppåt och andra neråt. Detta tyckte vi var jättekonstigt, och vi tyckte först att Miguel (som för övrigt var en renrasig dvärgvädur) såg jättekonstig ut. Men vi vande oss ju vid att se honom, fast vi var alla överens om att det var det fulaste vi någonsin sett. Kaniner ska ju se ut som kaniner, med öronen uppåt.
Att Miguel också var både en rymmare och en slagskämpe och alltid rymde och kom i bråk med andra kaniner, var ju logiskt!! De andra kaninerna tyckte ju förstås inte om honom, de mobbade honom för hans hängöron!! det var iallafall våran teori.. *leer*
Har har många kaniner sedan dess, men först i slutet av 2001 skaffade jag min första kanin med hängöron.
När man tänker på det så här i efterhand, så häpnas man över vilken rasist man var när man var yngre…

Kajza Degerman, BDKH