SKHRFonline


Månadsbrev september/oktober 2015

Hej på er!

Här kommer månadsbrevet för både september och oktober. September var en väldigt lugn månad för oss så vi valde att göra så här istället.

Till och börja med så måste vi fråga om månadsbreven ens läses runt om i landet? Det är väldigt ofta som det kommer frågor på sociala medier om sådant som vi väldigt nyligen skrivit ut om i ett månadsbrev eller i ett annat utskick. Vi har hamnat i en tid där sociala medier tar allt större plats och istället för att leta fakta själv så förlitar man sig på att alla andra kan.
Tyvärr kan det ibland bli fel svar ibland och det uppkommer även en hel del diskussioner till och från och vi vädjar att om ni har frågor om våra utskick så hör av er till oss i styrelsen, så vi kan förklara hur vi menade om vi uttryckt oss klumpigt.
Undrar ni om andra saker så kolla gärna i gamla månadsbreven (de finns på hemsidan) så kommer ni hitta det mesta ni behöver där och om inte där – i Förbundshandboken – den glöms rätt lätt bort men i den finns allt och lite till!
Vi lägger ner väldigt mycket tid på att skriva alla utskick så att alla ni medlemmar ska ha den senaste informationen så vi hoppas verkligen att ni läser den och framförallt kommer ihåg att ni kan gå tillbaka och läsa det igen när ni undrar över något.
Styrelsen jobbar även med ”Rikshoppetonline” som röstades igenom på stämman i år, en sida som ett komplement till just Rikshoppet men även för oss i styrelsen och våra utskott. Vi hoppas att den sidan ska bli ett lättare sätt för er att söka upp information från gamla månadsbrev och andra utskick om ex Skuttli, åtgärdsplaner osv.

Skuttli
Precis som de senaste månadsbreven så kommer även detta handla en del om skuttli. Det har hänt mycket på kort tid och ibland är det svårt att komma ihåg vad man får använda skuttli till och vad som fortfarande ska göras på det gamla sättet. Styrelsen har sammanställt en liten lathund som man kan kika på bara för att veta vad som är okej och inte. Den finns på hemsidan att kika på.

Nu när många klasser efterinmatas vill vi även lägga mer ansvar på de domare som går in och godkänner sina klasser att verklige kolla att resultatet är korrekt. Nu har det dykt upp flera tillfällen då domare varit för snabba och inte dubbelkollat. Kom ihåg att om ni inte är säkra kan ni kräva att klubben skickar en kopia av protokollet till er. Om ni själva vill ha mer koll kan ni även ex fota protokollet med mobilen så kan ni lätt dubbelkolla mot resultatet som efterinmatats på skuttli sedan.

Nästa stora steg för Skuttli är kaninregistreringen. Vi kommer öppna upp för kaninregistrering inom kort, mer info om det kommer separat.

Medlemsnummer saknas det hos en del användare på Skuttli, det vore jättebra om ni uppmanar era medlemmar att fylla i medlemsnummer så att det är lättare att hitta rätt medlem.

Hur är stämningen runt om i klubbarna?
Den sista tiden känns det som stämningen blivit kraftigt sämre. Både mellan klubbar, mellan medlemmar och i klubbarna. Det känns som vi alla måste tänka till lite och tänka på hur vi upplevs av andra. Ibland kanske man inte menar något illa men sättet man utrycker sig på kanske inte är det bästa. Försök att tänka lite och sprid lite glädje istället, för trots allt håller vi ju på med det här för att det är roligt, även om vi nu går mot den sämsta tiden med kallare tävlingar (om man inte har en lyxig inomhuslokal där det är merarbete med att släpa mattor och passa tider osv). förutom det så har vi ju det här med att det nästan alltid är mörkt när man ska titta till djuren och all is som ska knackas ur skålarna och ersättas med uppvärmt vatten – ja ni fattar, man blir lätt lite mer frustrerad när allting blir mer tungrott och då måste vi tänka ännu mer på att peppa varandra och komma ihåg varför vi gör det här – för min del glädjen och gemenskapen.

Reglemente 2016
Styrelsen har mailat ut till alla klubbar att det är dags att beställa nästa års reglemente. Vi kommer göra som tidigare år att det är klubbarna som beställer. Vill du som medlem ha ett reglemente får du vända dig till din klubb som får göra beställningen. Beställningarna är bindande och ska vara oss tillhanda senast måndag 9 november och de säljs till självkostnadspris.

Avhopp ur förbundsstyrelsen
Vi ska även meddela att Rebecca Gullholm har av privata anledningar valt att avgå ur styrelsen under oktober månad. Eftersom Rebeccas post var en suppleantpost så kommer ingen omstrukturering göras.

Sjukdomshandbok
Styrelsen gillar handböcker och nu är vår tredje (efter förbundshandboken och domarhandboken) färdig för publicering. Denna gång blev det en sjukdomshandbok som vi tagit fram med samarbete från AG. Tanken är att i den finns alla våra åtgärdsplaner för olika sjukdomar och lite information om sjukdomarna. Tanken är att den med tiden kommer växa.
Vi vill dock poängtera att det är viktigt att ni alla läser igenom den då en del av åtgärdsplanerna är uppdaterade efter diskussioner med olika veterinärer. Ni hittar den under ”Ladda Ned” på hemsidan.

Jordbruksverket
Som ni säkert har sett har vi fått svar från remissen från Jordbruksverket som vi fick tidigare under året. De nya reglerna börjar gälla redan 1 november i år så det är kort varsel som gäller. Styrelsen har tidigare gått ut med ett sammanställning om vad den nya lagen egentligen betyder för oss, så kika på den och är ni osäkra fråga oss gärna.

Datum att hålla koll på
1 november – manusstopp RH
7-8 november SM i Krok och Höjd Södertälje, 08KT
1 januari –nya reglerna som röstades igenom på stämman 2015 börjar att gälla
1 februari – manusstopp RH
1 mars – sista ansökningsdag SM Krok & Höjd
30 mars – sista dag att skicka in årsrapporter och motioner till stämman
30 april Årsstämman Umeå
14-15 maj SM i Rak och Längd Iggesund HäKH
18-19 juni – Sveland Cup Österjörn AcKH
9-10 juli – Sveland Cup Falsterbo SKH
30-31 juli – Sveland Cup Sundsvall ÅKH
Sammanställt av Karin Molin