SKHRFonline


Månadsbrev oktober/november

Hej på er!
Den här gången blev det väldigt sent med månadsbrevet för oktober så vi valde att slå ihop det med november.
Kylan börjar bita tag i hela landet nu och det är inte så långt kvar till jul, men innan dess är det några tävlingar kvar och bland annat dags för SM i krokbana och höjdhopp i Skellefteå.

Jubileumstävlingen

Skånes KH har nu meddelat ett nytt datum för Jubileumstävlingen. Den 30-31 maj i Hässleholm kommer tävlingen att hållas. Den här helgen kommer att hållas tävlingsfri i övriga landet. Dispens kan ges för stora publiktävlingar.

 

Coccidios

Styrelsen har haft fortsatt kontakt med veterinärer och SVA ang Coccidios och har efter råd från dessa valt att lätta på de riktlinjer vi satte upp för Coccidios.

 

Anledningen till detta är bland annat att Coccidiosparasiterna inte rör sig, och blir smittförande först en tid efter att de lämnat kaninen. De är alltså ingen risk att bli smittad på en endagarstävling utan då först i så fall om man återkommer till samma tävlingsplats.

 

Sjuka djur med symptom är de som framförallt är smittförande men vi kommer alltid ha ett antal friska kaniner tävlingarna som också utsöndrar smitta i liten mängd. De vi pratat med tycker inte vi ska testa eller behandla djur utan symptom eftersom det då alltid kommer vara en svår gränsdragning om vilka djur som ska testas och behandlas. Smittan kommer ändå alltid finnas runt oss.

 

Styrelsen har därför kommit fram till att följande gäller:

Sjuka djur med symptom ska behandlas och dessa får inte tävla förrän behandlingen är klar och de är symptomfria. Övriga kaniner får tävla, men vet man med sig att man har ett syskon till en kanin som insjuknat i Coccidios så bör man ha lite extra uppsikt över denne eftersom smittan oftast kommer från mamman till ungarna. Har man fått ett utbrott på sin egen gård är det bra om man sanerar och testar alla sina kaniner för att undvika att fler kullar drabbas men det är bara en rekommendation från styrelsens sida och inte ett krav.

 

Har man en kanin med symptom kan det vara bra att isolera den från de andra under behandlingstiden, men eftersom de andra kaninerna inte bär med sig smittan till tävlingarna är det inte nödvändigt. Dock hjälper de ju förhoppningsvis smittspridningen på den egna gården.

 

Vi förstår att det kan kännas frustrerande för de som utgått från vårt tidigare inlägg ang åtgärder vid Coccidios och fått avstå tävlan i onödan. Dock hoppas vi att ni har förståelse för att det kan ta lite tid att hitta rätt nivå på lämpliga åtgärder och i det här fallet när många personer ville ha svar snabbt fick vi utgå ifrån den lilla information vi fick i första skedet. Dessa riktlinjer har som sagt tagits fram i samråd med flera olika veterinärer och SVA vilka inte alltid kan ge svar på stört, därav att det tagit lite tid.

 

Kaninregistrering

Styrelsen har tillsammans med Anna och Daniel börjat titta på möjligheten att sköta kaninregistreringarna via Skuttli. Detta är än så länge under uppbyggnad och än återstår det lite för att det ska fungera helt som det är tänkt. Det går för enskilda medlemmar att lägga upp kaniner för registreringar där, men det är viktigt att klubben fortfarande fyller i den vanliga kaninreg-blanketten och skickar in till kaninregistratorn. Kom ihåg att det är upp till varje klubb att välja om man vill ta registreringarna via Skuttli, så som medlem är det viktigt att säkerställa att det går att registrera den vägen i just din klubb.

 

Påminner samtidigt om att adressen till kaninregistret är KR@skhrf.com och inget annat!

 

Domarkursen 2015

Domarkursen kommer att arrangeras av Hälsinge Kaninhoppare den 14-17 maj i Friggesund.

 

Elektronisk tidtagning

ACKH kommer att testa att köra med elektronisk tidtagning på SM nu i höst för att se om det är något som kan fungera inom kaninhoppning. Huvuduret kommer att gå på manuell tidtagning precis som vanligt.

 

Räkna ut protokoll

Flera klubbar har börjat döma i Skuttli men tyvärr har det flera gånger slarvats med att räkna ut protokollen. Så vi vill påminna er alla och framför allt alla domare att det fortfarande krävs att pappersprotokollen räknas ut helt.

 

Ålands Kaninhoppare

Kaninhopparna på Åland har hört av sig och vi kommer att inleda en form av samarbete med dem, som gör att de kan tävla hos oss och vi kan tävla hos dem. Exakt hur det kommer att fungera är under arbete.

 

England

Förbundet har ännu en gång blivit inbjudna till att åka över till England den 24-25 januari i Harrogate och den här gången sökte de två personer som kunde representera förbundet. Erika Pettersson och Tina Larsson kommer att åka.

 

Utskotten

Karin Ragnarsson är ny medlem i avelsgruppen.

Det råder tyvärr väldigt låg aktivitet i våra utskott av olika anledningar och vi ser att det även är svårt att få nya medlemmar till grupperna. Vår uppfattning är att de flesta i förbundet är positiva till och vill gärna att vi ska ha utskott, men det är tyvärr inte praktiskt möjligt om det slutar med att ett fåtal personer kämpar med konstgjord andning för att hålla igång dem. På stämman kommer vi att lyfta frågan om hur vi ska ha det med utskotten i framtiden.

 

Webshopen

Trycktorget, som är det företag som tillverkar allt i vår webshop, har från den 29 oktober pausat sin verksamhet tillsvidare. Beställningar som redan är gjorda kommer att levereras som normalt, men inga nya tas emot. Deras ambition är att starta upp så snart som möjligt igen.

 

Jordbruksverket – angående för små burar

Vi har fått ett första svar på vår förfrågan när det gäller att få ha kaninerna i utrymmen mindre än de lagen säger. Det svar vi fått är att för att få ha detta måste man ansöka om dispens för varje tävlingstillfälle hos Jordbruksverket. Detta har skapat en del följdfrågor och vi har fortsatt kontakt med Jordbruksverket i denna fråga.

Jordbruksverket ville särskilt uppmärksamma regelverket som gäller kring transport av kanin och storlek på transportbur. Mer om dessa regler finns att se här, S 40: https://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000907/1370040443803/DFS_2006-09.pdf . Dessa mått säger att för kaniner < 2,5kg är en Atlas 10 (0,1kvm) godkänd, medan kaniner över 2,5kg kräver minst en Atlas 40 (0,25kvm).

Vi ber er ha tålamod och väntar med att skicka in dispenser till dess att vi tillsammans med Jordbruksverket har diskuterat fram hur en sådan ska vara utformad.

 

 

Datum att hålla koll på 2015

1 mars: Sista ansökningsdag SM i krok och höjd 2015

25-26 april: Årsstämman i Kil, arr: Värmlands KH

2-3 maj: SM i rakbana och längdhopp i Hedemora, arr: Dala KH

14-17 maj: Domarkurs i Friggesund, arr: Hälsinge KH

27-28 juni: Sveland cup deltävling 1(27:e) i Österjörn, arr: Västerbottens KH

11-12 juli: Sveland cup deltävling 2 (11:e ) i Falsterbo, arr: Skånes KH

22-23 augusti: Sveland cup deltävling 3 (22:e) i Bromma, arr: Stockholms KH

1 september: sista ansökningsdag för SM i rak och längd, Sveland cup 2015, stämman 2015 och Domarlägret 2015